Lactostop® …zaustavite laktozu i uživajte u hrani!

Što je laktoza?

Laktoza (mliječni šećer) je prirodni šećer koji se nalazi u mnogim namirnicama. Najviše laktoze sadrže mlijeko i mliječni proizvodi, ali laktoza je prisutna i u drugim namirnicama kao što su brza hrana, preljevi za salatu, kruh, kobasice, gotovi umaci te u nekim lijekovima.

Što je netolerancija na laktozu?

Netolerancija na laktozu ili nepodnošenje mliječnog šećera je stanje kod kojeg organizam ne podnosi pojedine namirnice i pogađa, primjerice samo u Njemačkoj, svakog šestog stanovnika. Do netolerancije na laktozu dolazi kada se laktoza unesena hranom ne može probaviti ili se probavlja samo djelomično. Razlog tome je smanjena proizvodnja ili potpuni izostanak proizvodnje enzima laktaze koji se normalno stvara u tankom crijevu. Laktaza je probavni enzim koji razgrađuje laktozu u dva jednostavna šećera galaktozu i glukozu (grožđani šećer). Kada spomenuta razgradnja izostane, laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena te se fermentira pomoću crijevnih bakterija. Na taj se način u debelom crijevu stvaraju metan i ugljikov dioksid koji nakon konzumacije proizvoda koji sadrže laktozu mogu uzrokovati tipične smetnje kao što su nadutost i probavne tegobe.

Što se događa kod netolerancije na laktozu?

  1. Laktoza se kod netolerancije na laktozu ne može razgraditi u tankom crijevu jer enzim laktaza koji je zadužen za razgradnju laktoze u potpunosti nedostaje ili se ne proizvodi u dovoljnim količinama.
  2. Nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje uzrokuje različite smetnje kao što su nadutost i probavne tegobe.

Treba napomenuti da postoje razlike kod netolerancije na laktozu. Razmjeri probavnih smetnji ovise o tome da li i koliko laktaze tijelo još proizvodi i različiti su od čovjeka do čovjeka.

Što je LactoStop®?

LactoStop® je dodatak prehrani koji sadrži enzim laktazu koji omogućuje ponovno uživanje u mlijeku i ostalim proizvodima koji sadrže laktozu bez poznatih nuspojava.

Kako djeluje LactoStop®?

Enzim laktaza koji se nalazi u proizvodu LactoStop® preuzima funkciju nedostatne endogene laktaze i razgrađuje laktozu unesenu hranom u probavljive tvari galaktozu i glukozu (grožđani šećer).

Kod ljudi koji imaju problema s probavom laktoze, enzim laktaza tako poboljšava probavu laktoze. Neželjene nuspojave kod dugoročnog i redovitog korištenja nisu poznate.

LactoStop® mogu sigurno uzimati i djeca i trudnice.

Kako pomaže LactoStop® kod netolerancije na laktozu?

  1. Laktoza (mliječni šećer) ulazi u tanko crijevo.
  2. Enzim laktaza koji se nalazi u proizvodu LactoStop® razgrađuje laktozu u galaktozu i glukozu.
  3. Galaktoza i glukoza se u tankom crijevu lako apsorbiraju.

Kako koristiti LactoStop®?

Primjena proizvoda LactoStop® je jednostavna. Koristite LactoStop® istodobno s konzumacijom mlijeka i ostalih proizvoda koji sadrže laktozu i uživajte. Potrebna količina enzima laktaze se razlikuje od čovjeka do čovjeka i ovisi o količini unesene laktoze i proizvodnji enzima laktaze u tijelu. Zbog toga potrebnu količinu enzima laktaze određujete sami.

Za početak preporučujemo korištenje proizvoda LactoStop® 3300 FCC, a po potrebi se doza može povećati. Ako primjerice želite uživati u sladoledu sa šlagom, mogla bi biti potrebna veća doza npr. LactoStop® 5500 FCC. Za osobe koje pate od visokog stupnja netolerancije na laktozu postoji posebno visoka doza LactoStop® 14000 FCC.

Ako još uvijek imate smetnje nakon konzumacije proizvoda koji sadrži laktozu, tada možete, prema potrebi, povećati broj tableta dok probavne smetnje ne nestanu. Preporučena maksimalna doza koja je navedena na pakiranju ne smije se prekoračiti.

Lactostop 3300 FCC

3300 FCC
U praktičnom dozatoru s potiskom
100 tableta

Lactostop 5500 FCC

5500 FCC
U praktičnom dozatoru s potiskom
100 tableta

Lactostop 14000 FCC

14000 FCC
Posebno visoka doza
U praktičnom dozatoru s kliznim zatvaračem
40 tableta

Laktozu ne sadrži samo mlijeko…

Oprez: Čak i namirnice kod kojih se to ne očekuje mogu sadržavati laktozu. U prehrambenoj industriji laktoza se često dodaje u procesu proizvodnje kako bi se, primjerice, poboljšao okus ili konzistencija krajnjeg proizvoda te je u popisu sastojaka laktoza navedena kao mliječni šećer, laktoza, mlijeko u prahu, sirutka, sirutka u prahu ili proizvodi od sirutke.

Obzirom da mlijeko u prahu ima znatno veći sadržaj laktoze (38-51,5 g na 100 g) u odnosu na mlijeko (4,8 g laktoze na 100 g), gotovi proizvodi često imaju visok sadržaj laktoze koji nije vidljiv u sastojcima hrane. Gotovi proizvodi koji sadrže laktozu su primjerice kolači s maslacem, cheeseburger, keksi, krem juhe, pizza, zapečeni krumpir, kolač od sira, lazanje, instant kava s mlijekom, mliječni kruh, pudinzi, umaci, croissant od čokolade i čokoladne žitarice.

Napomene:

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. Tolerancija laktoze je varijabilna i potražite savjet o ulozi te tvari u svojoj prehrani.

Problemi s laktozom u svakodnevnom životu

Najpoznatija netolerancija na hranu je upravo nepodnošenje laktoze. Zbog neugodnih simptoma koji se javljaju, ograničena je i svakodnevna prehrana osoba koje ne podnose laktozu (mliječni šećer).

Hrana proizvedena sa smanjenom količinom laktoze, koja sadrži vrlo malo laktoze ili je laktoza prisutna tek u tragovima, često je vrlo skupa i teže dostupna. Prehrana bez mlijeka i mliječnih proizvoda može dovesti do manjka kalcija koji je obilno zastupljen u ovim proizvodima.

Izbjegavanje namirnica koje sadrže laktozu u svakodnevnoj prehrani značajno utječe i na kvalitetu života osoba s netolerancijom na laktozu.

Uz LactoStop® to više ne mora biti tako!

Uzmite LactoStop® uz svaki obrok koji sadrži mlijeko ili ostale proizvode koji mogu sadržavati laktozu, zaustavite laktozu i

…uživajte!